Τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών χρειάζονται ένα προσαρμοσμένο μείγμα βιταμινών και μετάλλων για να βοηθήσουν τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που εμφανίζονται με τη γήρανση.
Κανονικά, αυτές οι βιταμίνες και ανόργανα άλατα μπορούν να ληφθούν μέσω των τροφών, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις, μια πολύ βιταμίνη μπορεί να συνιστάται από έναν γιατρό ή διαιτολόγο για να βοηθήσει στις νέες σας θρεπτικές απαιτήσεις.
Τι είναι οι βιταμίνες;
Είναι μια ομάδα οργανικών ουσιών που υπάρχουν σε μικρές ποσότητες σε φυσικά τρόφιμα.
Για να λειτουργούν κανονικά οι μεταβολικές διαδικασίες στο σώμα σας, χρειάζεστε τις βιταμίνες.
Αν είστε ανεπαρκείς σε οποιοδήποτε είδος βιταμίνης, μπορεί να πάσχετε από ορισμένες ιατρικές παθήσεις.
Μια καλή διατροφή, γεμάτη με λαχανικά και φρούτα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, άφθονα υγρά, καλές πρωτεΐνες, υγιεινό λάδι και δημητριακά ολικής αλέσεως θα σας βοηθήσει να πάρετε πολλές βιταμίνες που χρειάζεστε.
Ωστόσο, πολλοί ενήλικες δεν έχουν το χρόνο και δεν ξέρουν τον τρόπο για μια υγιεινή διατροφή.
Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι όπως:
Κακή όρεξη
Δυσκολία μάσημα
Πρόβλημα στην εύρεση υγιεινών τροφών
Επίσης, όταν το σώμα σας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια επιλογή.
Γιατί οι βιταμίνες είναι σημαντικές;
Οι βιταμίνες βοηθούν το σώμα σας να λειτουργήσει όπως πρέπει.
Μεταξύ άλλων, ενισχύει τη φυσιολογία του ανοσοποιητικού σας συστήματος, επιτρέπει στα νεύρα σας να παραμείνουν υγιή και βοηθά στη μετατροπή των τροφίμων που καταναλώνονται σε ενέργεια.
Τα άτομα άνω των 50 ετών έχουν πολλές ανάγκες όταν πρόκειται για βιταμίνες, μέταλλα και συμπληρώματα.
Για παράδειγμα, με τη σωστή ποσότητα ασβεστίου, η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί στις γυναίκες.
Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση και τη χρήση του ασβεστίου και αποτρέπει επίσης τα κατάγματα των οστών και την απώλεια.
Μερικές φορές είναι δύσκολο να μάθεις τι ακριβώς χρειάζεσαι. Αλλά εάν καταναλώνετε μια ισορροπημένη διατροφή, τότε είναι καλά. Ωστόσο, εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε, τότε μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μερικές εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε αν υπολείπεστε σε κάτι.
Αν ναι, τότε θα χρειαστείτε συμπληρώματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα συμπληρώματα δεν περιλαμβάνουν μόνο βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και αμινοξέα, ένζυμα, και βότανα.
Ορισμένα μπορεί να αναγνωριστούν ως ιχθυέλαια ή προβιοτικά.
Πριν πάρετε κάτι, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να διαβάσετε την ετικέτα
Ποιες είναι οι βασικές βιταμίνες και συμπληρώματα για άτομα άνω των 50 ετών;
Ασβέστιο: Ο καθένας χρειάζεται ασβέστιο. Είναι διάσημο για το ρόλο που παίζει στην ενίσχυση της δύναμης των οστών. Το ασβέστιο βρίσκεται στο γάλα, το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που είναι επιρρεπείς σε οστεοπόρωση, πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου. Αλλά πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Ο συνδυασμός ισχυρότερων οστών με μικρότερο σωματικό λίπος και άπαχο μυ, βελτιώνει την κινητικότητα.
Βιταμίνη D: Το σώμα έχει την ικανότητα να συνθέτει αυτή τη θρεπτική ουσία με τη βοήθεια της ηλιοφάνειας. Βοηθά στην πρόσληψη φωσφόρου και ασβεστίου, γι 'αυτό είναι απαραίτητη για υγιή δόντια και οστά.
Τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν να μειωθούν οι πιθανότητες κατάγματα οστών και απώλεια οστικής μάζας.
Βιταμίνη Β12: Αυτό βοηθά στη διατήρηση των νευρικών κυττάρων και των κυττάρων του αίματος υγιή. Η γήρανση επηρεάζει την πρόσληψη και το μεταβολισμό της βιταμίνης Β12 από τα τρόφιμα, οπότε εάν είστε πάνω από 50, τότε θα ήταν καλύτερο αν είχατε τη βιταμίνη Β12 από τα συμπληρώματα και τα εμπλουτισμένα με Β12 τρόφιμα όπως τα δημητριακά τα ψάρια, τα χαμηλά λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.
Φολικό οξύ: Το φολικό οξύ βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας. Μπορείς να το πάρεις από εμπλουτισμένα δημητριακά, εμπλουτισμένα ψωμιά, μπιζέλια, φασόλια και σπανάκι.
Βιταμίνη Β6: Αυτό βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα και το μεταβολισμό. Μπορείς να το πάρεις από εμπλουτισμένα δημητριακά και προϊόντα σόγιας, καθώς και σε δημητριακά ολικής αλέσεως και κρέατα οργάνων.
Η βιταμίνη Β είναι απαραίτητη για την αποτοξίνωση του οργανισμοί. Αποτελείται από σημαντικά θρεπτικά συστατικά που είναι όλα χημικά συσχετισμένα και δουλεύουν χέρι-χέρι για να βοηθήσουν το σώμα.
Ενισχύει την ενέργειά σας, βοηθά στην καύση λίπους και την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων κυττάρων.
Οι βιταμίνες Β είναι επίσης απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος, ακόμη και στην ενηλικίωση.
Βιταμίνη C: Αυτό μπορεί να βρεθεί στα πορτοκάλια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Βοηθά στην προστασία σας από τον καταρράκτη, ενισχύει την επούλωση τραυμάτων και επίσης μειώνει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε κάποια είδη καρκίνου.
Με την αντιοξειδωτική ιδιότητα της βιταμίνης C οι αρθρώσεις σας μπορούν να βελτιωθούν με την πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης των ελεύθερων ριζών, προστατεύεται την αρθρική μεμβράνη και τον χόνδρο σας.
Μαγνήσιο: Μεταξύ άλλων, το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση των σωστών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αρτηριακής πίεσης.
Είναι εξίσου καλό για τα οστά. Μπορεί να πάρει από ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα και σπανάκι.
Χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένα δημητριακά για πρωινό.
Προβιοτικά: Αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά, το γαστρεντερικό σύστημα αρχίζει να επιβραδύνεται.
Η υγεία του εντέρου είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Συνένζυμο Q10: Αυτό είναι γνωστό ανεπίσημα ως coQ10. Παράγεται φυσικά στο σώμα και υπάρχει στους περισσότερους ιστούς του σώματος. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μειώνει τη βλάβη των ελεύθερων ριζών (ή οξειδωτική βλάβη). Οξειδωτική βλάβη προκαλεί γήρανση και ασθένεια.
Ιχθυέλαιο: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στον σολομό και σε άλλα ψάρια μπορούν να δώσουν κάποια καρδιαγγειακά οφέλη. Τα ωμέγα-3 βοηθούν επίσης στα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Κολλαγόνο: Το κολλαγόνο είναι ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία του σώματος. Αποτελεί περίπου το 30% της συνολικής πρωτεΐνης του σώματος, ενώ το 75% του δέρματος είναι κολλαγόνο. Παράγεται φυσικά από τον οργανισμό, αλλά το επίπεδο παραγωγής μειώνεται με την ηλικία.
Το κολλαγόνο διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ελαστικότητα του δέρματος, διατηρώντας παράλληλα την απαλή και σταθερή φύση του. Διατηρεί επίσης την λαμπερή και δυνατή φύση των νυχιών. Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, οι άνθρωποι, ειδικά οι γυναίκες, θα είχαν χάσει μέχρι και το 50% του κολλαγόνου στο δέρμα,
Το βήτα-καροτένιο: είναι ένα άλλο απαραίτητο συμπλήρωμα για άτομα άνω των 50 ετών. Είναι μια χρωστική ουσία με χαρακτηριστικό κόκκινο / πορτοκαλί χρώμα, που βρίσκεται στα φυτά και στα φρούτα, κυρίως σε πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα.
Το όνομα προέρχεται από το beta και το carota - ελληνικά και λατινικά ονόματα αντίστοιχα. Το β-καροτένιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Με αυτό, αναστέλλεται την οξείδωση των κυττάρων, προστατεύοντας το σώμα από τις επιζήμιες επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.
HARVARD MEDICAL SCHOOL - https://hms.harvard.edu/
abouthealth.gr
Στις υγειονομικές αρχές έχει σημάνει συναγερμός για την έξαρση της μετάδοσης του ιού, αφού μέσα σε μία μόλις εβδομάδα πέθαναν 12 άνθρωποι. Τα νέα κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ την περασμένη εβδομάδα ανήλθαν σε 40, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το νεότερο δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ την εβδομάδα 21–27 Ιανουαρίου 2019 οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών. Το ίδιο χρονικό διάστημα στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 291 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία.
Τα 141 (48,5%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 139 (98,6%) ήταν τύπου Α και τα 2 (1,4%) ήταν τύπου Β. Τα 119 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 30 (25,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 89 (74,8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
Από την αρχή της εποχικής γρίπης μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Εξ' αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 20 (18%).Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 65 άνδρες και 47 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη. Τα 111 (99,1%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και ένα (0,9%) κρούσμα στον ιό γρίπης τύπου Β.
Από τα 112 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 20 (18%). Σημειώνεται ότι τα 96 (85,7%) από τα 112 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 18 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 14 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 4 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 14 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 25 έως 90 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α.
Όλα τα προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1) για τον οποίο το φετινό εμβόλιο που κυκλοφορεί κρίνεται ως ιδιαιτέρως αποτελεσματικό.
Ο Η1Ν1 προκαλεί σοβαρότερες επιπλοκές γι' αυτό και φέτος παρατηρούνται σοβαρά κρούσματα γρίπης και σε νέα άτομα.
Ενδεικτικό της σοβαρότητος της κατάστασης είναι το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας σήμερα.Στην συνάντηση με τη συμμετοχή του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, παρουσιάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης και ετέθη θέμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.
Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι φέτος έχει εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, το εμβόλιο καλύπτει μεν περισσότερα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης, αλλά οι αριθμοί δείχνουν διαφορετικοί, όταν μέσα σε μια εβδομάδα τριπλασιάστηκε ο αριθμός των θανόντων.
Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων:
Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
- Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού,
α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και
β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.
- Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.
abouthealth
Ερ. Πότε πρέπει να μείνω σπίτι από την εργασία ή να κρατώ το παιδί μου στο σπίτι από το σχολείο;
Α. Χρησιμοποιήστε την κρίση σας για να προσδιορίσετε πότε αισθάνεστε πάρα πολύ άρρωστος για να πάτε στη δουλειά ή όταν το παιδί σας αισθάνεται πάρα πολύ άρρωστο για να πάει στο σχολείο. Είναι σημαντικό να μένετε στο σπίτι όταν είστε πιο μεταδοτικοί. Για τα κρυολογήματα, είστε μεταδοτικοί όλη την ώρα που έχετε τα συμπτώματα, αλλά είστε πιο μεταδοτικοί αμέσως μετά τη σύλληψη της λοίμωξης, προτού καν έχετε συμπτώματα. Για τη γρίπη, οι ενήλικες είναι πιο μολυσματικοί από την ημέρα πριν αρχίσουν τα συμπτώματα μέχρι την πέμπτη ημέρα των συμπτωμάτων.
Ερ .: Πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου;
Α. Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα κοινά συμπτώματα της γρίπης ή εάν τα συμπτώματά σας δεν απομακρυνθούν όσο γρήγορα θα περιμένατε, επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Ερ .: Πώς μπορώ να αποφύγω να περάσω το κρυολόγημα ή την γρίπη στην οικογένειά μου;
Α. Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη διάδοση μικροβίων στους ανθρώπους γύρω σας. Πάντα να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη όταν φτερνίζεστε ή βήχετε, είτε με έναν μαντήλι είτε με βήχα ή φτάρνισμα στον αγκώνα σας. Πετάξτε τους ιστούς μακριά αμέσως, ιδανικά σε μια τουαλέτα όπου μπορούν να ξεπλυθούν χωρίς κανέναν να τους αγγίξει. Πλύνετε συχνά τα χέρια σας,
ειδικά όταν φτερνίζεστε, βήχετε ή αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Κρατήστε την απόσταση από τους άλλους - μη φιλήστε, αγκαλιάζεστε ή παραμένετε τόσο κοντά σε κάποιον που το σάλιο μπορεί να τον φτάσει όταν μιλάτε. Βεβαιωθείτε ότι κάποιος συχνά απολυμαίνει οικιακές επιφάνειες και αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων παιδικών παιχνιδιών.
Ε. Γιατί το κρυολόγημα και η γρίπη αυξάνεται το χειμώνα;
Α. Ο ίδιος ο κρύος καιρός δεν προκαλεί κρυολογήματα, αλλά οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να διαχέουν ψυχρά μικρόβια μεταξύ τους όταν είναι κρύο έξω. Υπάρχουν αναδυόμενες ενδείξεις ότι η γρίπη εξαπλώνεται πιο αποτελεσματικά σε χαμηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι περιπτώσεις γρίπης αυξάνονται τόσο πολύ το χειμώνα.
Ερ .: Υπάρχει κάποια αλήθεια στο παλιό ρητό "Τροφοδοτήστε το κρυολόγημα, λιμοκτονείτε τον πυρετό";
Α. Όχι. Όταν έχετε κρύο ή γρίπη, πρέπει να είστε βέβαιος να τρώτε υγιεινά τρόφιμα και να πίνετε άφθονα υγρά, αλλά δεν χρειάζεται να καταναλώνετε περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο.
Ερ .: Είναι εντάξει να κάνω εμβολιασμό όταν έχω ένα κρυολόγημα;
Α. Ναι, μπορείτε να εμβολιαστείτε όταν έχετε κρυολόγημα, αρκεί να μην αισθάνεστε πολύ άρρωστος και να μην έχετε πυρετό.
HARVARD MEDICAL SCHOOL - https://hms.harvard.edu/
abouthealth.gr
Η προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση στην Υγεία συνεχίζεται. Ένα όραμα ετών γίνεται πραγματικότητα: η Ελλάδα αποκτά εθνικό κέντρο μεταμοσχεύσεων, το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Ένα νοσοκομείο αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει και την πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης αποκλειστικά για παιδιά στην Ελλάδα, το Ωνάσειο Παίδων, στο οποίο θα προσφέρονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και στην Παιδοκαρδιολογία & Παιδοκαρδιοχειρουργική. Ένα Κέντρο με ειδική μέριμνα και για τον ανασφάλιστο ασθενή. Ένα νοσοκομείο για όλους.
Η εκδήλωση παρουσίασης του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσία του κ. Τάσου Κουράκη, Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής, του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη που εκπροσώπησαν την κυβέρνηση, του βουλευτή και Τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλη Οικονόμου που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, του βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Μπαργιώτα που εκπροσώπησε την Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., του επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς και πλήθους εκπροσώπων της πολιτικής, πρεσβευτών, δημοσιογράφων και σημαντικών προσωπικοτήτων από την ακαδημαϊκή και ιατρική κοινότητα. Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε η γνωστή δημοσιογράφος κα Πόπη Τσαπανίδου.
Το όραμα υπήρχε εδώ και καιρό. Το Ίδρυμα Ωνάση εργάστηκε για την πραγμάτωσή του με σταθερά βήματα και με αποφασιστικότητα, έχοντας ως οδηγό τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Σε συνεργασία τόσο με την Πολιτεία, όσο και με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), οι προσπάθειες απέδωσαν τελικά καρπούς και με την ψήφιση του σχετικού Σχεδίου Νόμου στις 27 Σεπτεμβρίου 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής, μπήκαν οι βάσεις ώστε δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), σε 3 χρόνια από την έναρξη των εργασιών, να δημιουργηθεί ένα δεύτερο νοσοκομείο αφιερωμένο στις μεταμοσχεύσεις.
Σε αυτό το όραμα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο οποίος, ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ανέβηκε πρώτος στο βήμα. Ο κ. Παπαδημητρίου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Σήμερα για το Ίδρυμα Ωνάση είναι μια ημέρα χαράς, δικαίωσης και υπερηφάνειας. Δουλέψαμε συστηματικά και με αφοσίωση σε ένα πλαίσιο γόνιμης συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Με τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το Ίδρυμα Ωνάση έρχεται να αλλάξει, για ακόμη μία φορά, τα δεδομένα της Υγείας στην Ελλάδα και να δώσει πνοή στο όνειρο δεκάδων ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ως θεματοφύλακες του οράματος του Αριστοτέλη Ωνάση στηρίζουμε αδιάλειπτα, πάνω από τέσσερις δεκαετίες, την Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Προορισμός μας είναι να είμαστε αρωγοί στην κοινωνία και την Πολιτεία τιμώντας το παρελθόν και κοιτάζοντας προς το μέλλον.»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Δημήτρης Νιάκας επισήμανε τις ευεργετικές συνέπειες που θα έχει η δημιουργία του νέου νοσοκομείου για το ΩΚΚ: «Η δημιουργία του νέου κέντρου, του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, θα συμβάλλει σε περαιτέρω αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΩΚΚ, ώστε να συνεχίσει να παραμένει πάντοτε πρωτοπόρο και στην αιχμή των εξελίξεων και της καινοτομίας στον τομέα της καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής.»
Το έργο αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Ανδρέας Καραμπίνης, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία του έργου για τον τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα: «Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση να δημιουργήσει και να δωρίσει στην ελληνική κοινωνία ένα υπερσύγχρονο εθνικό μεταμοσχευτικό κέντρο, που θα καλύψει το κενό στις υγειονομικές υπηρεσίες και στις υποδομές στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Παράλληλα, έχουμε ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό δράσεων που θα υλοποιήσουμε από κοινού με το Ίδρυμα Ωνάση, με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση τόσο της ιατρικής κοινότητας όσο και της ελληνικής κοινωνίας στο κορυφαίο θέμα της Δωρεάς Οργάνων.» Επισημαίνεται ότι εντός του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου θα στεγάζονται και τα νέα γραφεία του ΕΟΜ, γεγονός που θα συμβάλλει ακόμα πιο πολύ στη βέλτιστη και ευέλικτη λειτουργία του τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης δεν περιλάμβανε ομιλίες, αλλά μια δυναμική συζήτηση, στην οποία η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου έθετε ερωτήματα σε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ που συνέθεσαν οι: Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Πάνος Μινογιάννης, Γενικός Διευθυντής του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ανδρέας Καραμπίνης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, και Ηρακλής Τσαγκάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, εκπαιδευόμενος στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων μέσα από το πρόγραμμα υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση.
Στην εκδήλωση παρενέβησαν (είτε ζωντανά είτε βιντεοσκοπημένα) με δηλώσεις τους ο κορυφαίος παγκοσμίως θωρακοχειρουργός κ. Walter Klepetko, ο οποίος θα συμμετέχει στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης Ελλήνων ιατρών στις μεταμοσχεύσεις πνεύμονα, ο Διευθυντής του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου της Ιταλίας κ. Nanni Costa, καθώς και η Διευθύντρια ΕΣΥ και Υπεύθυνη Συντονισμού Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ κα Άννα Μαριόλα.
Ιδιαίτερα ανθρώπινη στιγμή αποτέλεσε ο επίλογος της παρουσίασης, όπου προβλήθηκαν δηλώσεις της Ζωής Κωσταρίδη, πρώτης μεταμοσχευμένης Ελληνίδας μητέρας, η οποία ήταν και παρούσα στην εκδήλωση.
ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
Η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην Υγεία. Η έλλειψη κατάλληλων υποδομών, το περιορισμένο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και η απουσία εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα υγείας, που επιδρά ανασταλτικά στη δωρεά οργάνων, είναι παράγοντες που κρατούν τη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη και στις δέκα τελευταίες χώρες του Δυτικού κόσμου στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ενδεικτικά, το 2016 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας μόνο 151 μεταμοσχεύσεις, όταν σε ευρωπαϊκές χώρες πληθυσμιακά συγκρίσιμες, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, οι μεταμοσχεύσεις ανήλθαν σε 1.032 και 846 αντίστοιχα. Από το 2013 μέχρι το 2017, 260 Έλληνες μεταφερθήκαν για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων σε διάφορα νοσοκομεία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, πραγματοποιήθηκαν 696 μετακινήσεις μεταμοσχευμένων για επανέλεγχο στο εξωτερικό, γεγονός που επιφέρει τεράστιο ψυχικό κόστος στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και οικονομικό για την Πολιτεία.
ΩΝΑΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Ω.Ε.ΜΕ.Κ.): ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ
Το ΩΕΜΕΚ αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη που θα ενεργοποιήσει τον μεταμοσχευτικό τομέα στην Ελλάδα, συνδράμοντας τις υπάρχουσες μεταμοσχευτικές μονάδες. Με τη λειτουργία του δημιουργείται ένα πανελλαδικό δίκτυο υπό τον συντονισμό του ΕΟΜ, το οποίο θα οδηγήσει στην αύξηση και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των μοσχευμάτων, διαμορφώνοντας τις βάσεις για την αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών μεταμόσχευσης. Με τη θεμελίωση του ΩΕΜΕΚ, ωστόσο, δημιουργούνται οι συνθήκες για ολοκληρωμένη μεταμοσχευτική φροντίδα, με έμφαση στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του ασθενούς.
Ωνάσειο Παίδων: ανακούφιση για το παιδί και την οικογένεια
Με στόχο να προσφερθούν εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε παιδιά, αλλά και ουσιαστική ανακούφιση στις οικογένειές τους, δημιουργείται στο ΩΕΜΕΚ το Ωνάσειο Παίδων, η πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης στην Ελλάδα αποκλειστικά για παιδιά, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και στην παιδοκαρδιοχειρουργική.
Δραστική μείωση της μετάβασης στο εξωτερικό
Οι νέες υποδομές και υπηρεσίες του ΩΕΜΕΚ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων, την ανάπτυξη της ιατρικής τεχνογνωσίας στη μεταμοσχευτική χειρουργική και το πιστοποιημένο ιατρικό προσωπικό, στοχεύουν να περιορίσουν τα υψηλά ποσοστά μετάβασης στο εξωτερικό, ακριβώς ώστε να εκλείψει το φαινόμενο αυτό μελλοντικά. Η δημιουργία του ΩΕΜΕΚ αποτελεί το μέσο για την ανάπτυξη του τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Αυτό θα ωφελήσει πρωτίστως τους ασθενείς, καθώς θα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων που, χωρίς το ΩΕΜΕΚ, θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν.
Ένα νοσοκομείο για όλους
Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) φορέας γενικής κυβέρνησης, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, υπό την εποπτεία του Υπουργού Υγείας. Θα παρέχει δημόσια πρόσβαση σε υπηρεσίες, σύμφωνα με τα πρότυπα των καλύτερων νοσοκομείων της Ευρώπης. Το ΩΕΜΕΚ, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, δωρίζεται από το Ίδρυμα Ωνάση στην ελληνική κοινωνία. Ο υπό μεταμόσχευση ασθενής, ακόμη κι αν είναι ανασφάλιστος, δεν θα χρειαστεί να επιβαρυνθεί οικονομικά σε κανένα στάδιο της μεταμόσχευσης.
Μείωση του κόστους για την Υγεία
Το ΩΕΜΕΚ, λειτουργώντας στα πρότυπα των κέντρων αριστείας της Ευρώπης και των ΗΠΑ στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, αναμένεται να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το κοινωνικό κόστος της ταλαιπωρίας του ασθενούς και της οικογένειάς του και να περιορίσει το οικονομικό κόστος για το σύστημα υγείας. Με τη μείωση της ανάγκης μετάβασης στο εξωτερικό για μεταμόσχευση, ο ΕΟΠΥΥ θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους.
Αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας από την πρώτη πενταετία
Η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, με τις σύγχρονες υποδομές, το εξειδικευμένο προσωπικό και την τεχνολογία αιχμής, το οποίο θα συνδράμει στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου μεταμοσχεύσεων, ενδυναμώνοντας παράλληλα το κίνημα της δωρεάς οργάνων, θα συντελέσει, σύμφωνα με τον ΕΟΜ, ώστε από την πρώτη κιόλας πενταετία λειτουργίας του η Ελλάδα να ξεπεράσει το μισό του μέσου όρου των μεταμοσχεύσεων που διενεργούνται στις πληθυσμιακά συγκρίσιμες με εκείνη ευρωπαϊκές χώρες.
Εθνικό Κέντρο Αριστείας και Ιατρικής Καινοτομίας
Το ΩΕΜΕΚ από κοινού με το ΩΚΚ θα αναπτύξουν ένα διεθνές κέντρο ιατρικής καινοτομίας στους τομείς τόσο των μεταμοσχεύσεων όσο και της καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής ενηλίκων και παίδων. Το ΩΕΜΕΚ, αξιοποιώντας την 25ή εμπειρία του ΩΚΚ, και σε συνεργασία με τον ΕΟΜ, θα συνάπτει διεθνείς συνεργασίες με επίκεντρο τις μεταμοσχεύσεις, για τη μεταλαμπάδευση των ιατρικών γνώσεων και εξελίξεων στην Ελλάδα και την ανταλλαγή επιστημονικών θέσεων και τεχνικών, ενώ παράλληλα θα συνάψει συνεργασίες με ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, καθώς και με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, για την προώθηση της εγχώριας έρευνας στη μεταμοσχευτική.
Η δικτύωση και η μετεκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι καθοριστικές για τη συνεχόμενη αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών
Το ΩΕΜΕΚ θα ανοίξει τον δρόμο για να έρθουν στην Ελλάδα κορυφαίοι ιατροί από το εξωτερικό και να συνεργαστούν με Έλληνες ιατρούς, προάγοντας τον επιστημονικό διάλογο γύρω από τις νέες εξελίξεις στη μεταμοσχευτική χειρουργική και μεταλαμπαδεύοντας τεχνογνωσία που λείπει από τη χώρα στον τομέα αυτό. Παράλληλα, μέσω προγράμματος υποτροφιών από το Ίδρυμα Ωνάση, Έλληνες ιατροί μετεκπαιδεύονται ήδη σε εξειδικευμένες κλινικές ανά την Ευρώπη για να αποκτήσουν την απαραίτητη ειδίκευση και πιστοποίηση, ώστε να επιστρέψουν έτοιμοι να αναλάβουν οι ίδιοι την πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων.
Νέα πνοή στη δωρεά οργάνων
Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει μια νέα, αποτελεσματικότερη εθνική μεταμοσχευτική στρατηγική είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων. Το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το Υπουργείο Υγείας, θα επενδύσει πόρους σε δράσεις που αφενός θα προάγουν αποτελεσματικά την εθνική στρατηγική προσέγγισης των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα και αφετέρου θα καλλιεργήσουν τη μεταμοσχευτική παιδεία.
Σημείωση για τον Συντάκτη
Το Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975, ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση, όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, να συνδράμει την ελληνική κοινωνία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν –και παραμένει– η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας σε αυτά τα κρίσιμα για την κοινωνική ευημερία και συνοχή αγαθά. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον για τη χώρα μας.
Ειδικότερα στην Υγεία, η προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση μπορεί να κορυφώθηκε με τη δημιουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και τη δωρεά του στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο ούτε ξεκίνησε ούτε σταμάτησε ποτέ εκεί. Από την ανακατασκευή του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου του Δέρματος στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», μέχρι τη στήριξη σε φορείς και οργανισμούς όπως το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) και τον Σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», από τις δεκάδες υποτροφίες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέχρι και τις δεκάδες δράσεις στην Ειδική Αγωγή και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στον αυτισμό, το έργο του Ιδρύματος Ωνάση στην Υγεία έχει μόνο ένα αταλάντευτο σημείο αναφοράς: τον άνθρωπο. Φυσικά, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έμελλε να αλλάξει άρδην το τοπίο στον χώρο της καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα και να δημιουργήσει νέα δεδομένα, καθώς ανέκοψε τη μετάβαση των ασθενών στο εξωτερικό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να θεραπευθούν παραμένοντας στη χώρα τους. Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, η νέα μεγαλόπνοη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στην ελληνική κοινωνία, συνεχίζει το έργο του στην Υγεία και αποτελεί μια νέα καινοτόμο πρωτοβουλία εθνικού διαμετρήματος που έρχεται και πάλι, 25 χρόνια μετά τη δημιουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, να αλλάξει τα ιατρικά δεδομένα στη χώρα.
Αύξηση του αυχενικού συνδρόμου αναμένεται τα επόμενα χρόνια καθώς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, επτά στους δέκα εργαζόμενους με καθιστική δουλειά θα το εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Ήδη το σύνδρομο ταλαιπωρεί καθημερινά εκατομμύρια εργαζόμενους με πολύωρη καθιστική δουλειά , αφού ένας στους έξι υποφέρει από πόνο στον αυχένα.
«Το αυχενικό σύνδρομο δεν πρέπει να μένει χωρίς αντιμετώπιση γιατί μπορεί να χειροτερέψει» λένε οι νευροχειρουργοί .
Τι είναι όμως το αυχενικό σύνδρομο;
«Ο γενικός όρος ‘σύνδρομο’ χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο συμπτωμάτωνπου εντοπίζονται στην περιοχή του αυχένα, των ώμων, της ράχης (ανάμεσα στις ωμοπλάτες), καθώς και κάποιες φορές ινιακή κεφαλαλγία (πόνος στο πίσω μέρος της κεφαλής), ζάλη και ίλιγγος, αλλά με διαφορετική αιτία προέλευσης» αναφέρει ο διαπρεπής στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργόςστο 401 ΓΣΝΑ κ Παναγιώτης Κυριακόγγονας και προσθέτει
«Δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη πάθηση.Οι αιτίες που μπορούν να εμφανίσουν το σύνδρομο είναι πολλές και ποικίλες. Η επίσκεψη στον γιατρό πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις όταν επιμένουν τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής. Επειδή ακριβώς τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικές αιτίες, είναι απαραίτητη η σωστή και ενδελεχής κλινική εξέταση . Ανάλογα με τα ευρήματα, είναι πιθανόν να ζητηθούν και συμπληρωματικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφίας, αιματολογικές εξετάσεις κ.λ.π.)».
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΥΧΕΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ
Τα κυριότερα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά σε κάθε πάσχοντα, είναι:
Πόνος στην περιοχή του αυχένα,
Κεφαλαλγίες,
Πόνος στον ώμο, στο βραχίονα ή / και στο χέρι,
Περιορισμός της κινητικότητας της αυχενικής μοίρας,
Μείωση της μυϊκής ισχύος στα άνω και κάτω άκρα,
Διαταραχή στη βάδιση («σπαστικό βάδισμα»),
Μουδιάσματα στα άνω άκρα,
Ζάλη, αστάθεια,
Βαρύ κεφάλι,
ΑΙΤΙΕΣ ΑΥΧΕΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ
Σύμφωνα με τους νευροχειρουργούς οι αιτίες του αυχενικού συνδρόμου είναι πολλές και διαφορετικές.
«Εκτός από τους τραυματισμούς και άλλα προβλήματα «μηχανικής προέλευσης» μπορούν να προκαλούν ενοχλήσεις στον αυχένα και τα άνω άκρα» αναφέρει ο κ Κυριακόγγονας και εξηγεί.
« Για παράδειγμα, η κακή στάση του σώματος(π.χπολύωρη ενασχόληση με υπολογιστή, tablets και κινητά τηλέφωνα, ύπνος με δύο μαξιλάρια ή στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση) προκαλεί μυοσυνδεσμικού τύπου αυχεναλγία.
Ηαυχεναλγία όμως μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε αυχενική δισκοκήλη ή δισκοπάθεια, ριζοπάθεια, σύνδρομο οπίσθιων αρθρώσεων, αυχενική σπονδυλαρθρίτιδα ή αλλιώς σπονδύλωση σε μηχανική αστάθεια».
Γενικά μπορούμε να κατατάξουμε τις αιτίες του αυχενικού συνδρόμου σε τέσσερις γενικές κατηγορίες:
Δισκοπάθεια – κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου,
Αρθρίτιδα των αυχενικών σπονδύλων,
Δισκοπάθειες αυχενικών μεσοσπονδυλίων δίσκων,
Σπασμός των μυών της περιοχής του αυχένα – από κακή στάση ή ψύξη από τη χρήση κλιματιστικού κτλ.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η θέση του κεφαλιού και του αυχένα να είναι σε μια ευθεία,
Κάθε 60 λεπτά να σηκωνόμαστε από την καρέκλα μας και με ίσιο τον κορμό μας να περπατάμε για λίγο,
Όταν γράφουμε ή εργαζόμαστε μπροστά από την οθόνη υπολογιστή, να διανέμουμε το βάρος των χεριών μας. Αυτό γίνεται όταν ακουμπάμε τα χέρια μας στα χερούλια της καρέκλας. Αποφορτίζουμε έτσι τους μύες της ωμικής ζώνης και του αυχένα,
Με τις πρώτες ενοχλήσεις καλό θα είναι να τεντώσουμε το κεφάλι μας προς τα πίσω αργά και μετά προς τα μπροστά.
ΘΕΡΑΣΠΕΙΑ –ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ
«Όσον αφορά στη θεραπεία, αυτή εξαρτάται από την υποκείμενη παθολογία. Έτσι είναι διαφορετική η αντιμετώπιση αν τα συμπτώματα οφείλονται σε μυοσυνδεσμική βλάβη λόγω κακής στάσης απ΄ ότι αν υπάρχει μία δισκοκήλη» αναφέρει ο κ Κυριακόγγονας και καταλήγει.
«Λόγω της πολύπλοκης κατασκευής και της μεγάλης κινητικότητας του αυχένα, είναι εύκολο να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα που τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται συντηρητικά (αυχενικός κηδεμόνας, φυσικοθεραπείες, βελτίωση της στάσης του σώματος). Το σωστό όμως είναι η επίσκεψη σε γιατρό, ιδίως σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα παραμένουν».
ΤΗΛ.215 5257974, 6974121244
abouthealth.gr
Με την χρήση της Τρισδιάστατης Ιατρικής Απεικόνισης (Medical 3D Imaging) και Εκτύπωσης (Medical 3D Printing), γίνονται πλέον και στην Ελλάδα οι επεμβάσεις στην Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική του Μαστού!
Τα πρώτα αποτελέσματα από την χρήση της νέας επαναστατικής μεθόδου είναι εντυπωσιακά καθώς πρόκειται για την εφαρμογή της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας σχεδίασης και κατασκευής με τη βοήθεια υπολογιστή.
«Σε συνδυασμό με την ακόμα νεότερη μέθοδο του 3D Printing, μπορούν να εφαρμοστούν στην ιατρική για την τρισδιάστατη ανασύνθεση, προσομοίωση και ανακατασκευή ανατομικών δομών, με σκοπό την ακριβή διάγνωση, τον προεγχειρητικό σχεδιασμό και την κατασκευή διεγχειρητικών οδηγών» αναφέρει ο Διευθυντής Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής του Θεραπευτηρίου Metropolitan Δρ Ανδρέας Γραββάνης.
Μάλιστα τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από την χρήση της παρουσίασε ο Δρ Ανδρέας Γραββάνης ως προσκεκλημένος ομιλητής στο 14th Congress of the European Federation of Societies for Microsurgery, που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας.
H κλινική Πλαστικής, Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Αισθητικής του Θεραπευτηρίου Metropolitan είναι η πρώτη στην Ελλάδα που εφαρμόζει την νέα μέθοδο.
Ακολουθώντας την πρακτική νοσηλευτικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ, στο θεραπευτήριο Metropolitan έχει αναπτυχθεί ένα in house πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο ιατρικής απεικόνισης με τελευταίας γενιάς μηχάνημα VECTRA ΧΤ προσώπου και σώματος της Canfield Imaging Systems USA, 3D λογισμικού και 3D εκτυπωτών, εφαρμόζοντας αυτή την τεχνολογία στην Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική του Μαστού.
«Στα περιστατικά μικροχειρουργικής αποκατάστασης μαστού μετά από μαστεκτομή, μέσω της τρισδιάστατης ανασύστασης της CT θώρακος και της CT κοιλίας της ασθενούς έχουμε την δυνατότητα να υπολογίζουμε τον ακριβή όγκο του υγιούς μαστού καθώς και τον όγκο που μπορεί να προσφέρει ο κοιλιακός κρημνός για την αποκατάσταση» εξηγεί ο Δρ Γραββάνης και προσθέτει
«H μελέτη ολοκληρώνεται με την τρισδιάστατη φωτογραφία και την τρισδιάστατη εκτύπωση, η οποία μας οριοθετεί με ακρίβεια την θέση, προβολή και σχήμα του προς αποκατάσταση μαστού. Με αυτή την μέθοδο μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα, να μειώσουμε τον χειρουργικό χρόνο καθώς και να αποφύγουμε το 2ο χειρουργικό στάδιο για την επίτευξη συμμετρίας σε επιλεγμένους ασθενείς».
ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ-ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Η 3D φωτογραφία έχει εξίσου σημαντική εφαρμογή σε αισθητικά χειρουργεία αύξησης, ανόρθωσης και μείωσης μαστού προσφέροντας προσομοίωση τόσο στον χειρουργό όσο και στην ασθενή της υπάρχουσας κατάστασης και του δυνητικού χειρουργικού αποτελέσματος.
«Η διαδικασία ξεκινά με τη λήψη της τρισδιάστασης εικόνας του ασθενούς με το VECTRA ΧΤ. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των ειδικών λογισμικών προβάλλεται η προσομοίωση του αποτελέσματος της αυξητικής του μαστού με βάση συγκεκριμένο ένθεμα που επιλέγεται ώστε να εκπληρώνει τις προσδοκίες της ασθενούς αλλά και τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά της για ένα φυσικό αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει για περιστατικά ανόρθωσης ή μείωσης του μαστού» διευκρινίζει Δρ Γραββάνης.
Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι διευκολύνει κατά πολύ τη συνεννόηση μεταξύ ιατρού και ασθενούς. Η γυναίκα που έχει αποφασίσει να κάνει επανορθωτική ή αισθητική επέμβαση μπορεί βλέποντας την εικόνα της στην οθόνη να εξηγήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια και σαφήνεια στον χειρουργό τις επιθυμίες της και να του δείξει επί τόπου τις τροποποιήσεις που η ίδια θα επιθυμούσε να γίνουν στην μαστό της.
Κατόπιν ο χειρουργός προτείνει τις ενδεδειγμένες λύσεις και δουλεύουν μαζί στην τρισδιάστατη απεικόνιση ώστε να καταλήξουν στο αναμενόμενο αποτέλεσμα.
«Τονίζεται στην γυναίκα ότι πρόκειται για προσομείωση και όχι για πραγματικό αποτέλεσμα. Μέσα από αυτή την προσομείωση η ασθενής μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς του χειρουργείου και αποτελεί ευθύνη του πλαστικού χειρουργού να μεταφέρει ρεαλιστικές προσδοκίες στην ασθενή», καταλήγει ο Δρ Γραββάνης.
www.athensmicrosurgery.gr. Tηλ: 69444 555 75
abouthealth.gr
«Φρένο» σε αγκυλωμένα δάκτυλα μετά από σοβαρούς τραυματισμούς χεριών, βάζει πλέον η μικροχειρουργική χάρις στην εξειδικευμένη ατραυματική χειρουργική χεριού.
« Πράγματι σήμερα δεκάδες εκατομμύρια νέοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως άτομα σε παραγωγικές ηλικίες, αποφεύγουν την αναπηρία των δακτύλων τους και ζουν μια φυσιολογική ζωή, μετά από σοβαρούς τραυματισμούς» ανεφερε μιλώντας στο Σεμινάριο Αγκώνα-Πηχεοκαρπικής της Κλινικής Μικροχειρουργικής χεριού-άνω άκρου στις 22-23 Ιουνίου 2018 (Κτίριο ΕΕΧΟΤ/Αθήνα),ο Χειρουργός Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριούκαι Τέως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Άνω Άκρου,κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης.
ΣΥΡΡΑΦΗ ΤΕΝΟΝΤΩΝ ΚΑΜΠΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Σύμφωνα με όσα τόνισε στην ομιλία του ο κ Ιγνατιάδης οι επεμβάσεις που γίνονται σήμερα χάρις στην μικροχειρουργική ήταν ασύλληπτες ακόμη και από τον ιατρικό νου πριν από μερικές δεκαετίες.
Οι καμπτήρες τένοντες πού είναι δυο για κάθε δάκτυλο (πλήν αντίχιρα), έχουν ιδιαίτερα περίπλοκη ανατομία στήν παλάμη και στα δάκτυλα και η συρραφή τους παρουσιάζει προβλήματα και επιπλοκές.
«Η συρραφή με λεπτή τεχνική ακριβείας τραυματισμένων καμπτήρων τενόντων στη δύσκολη περιοχή IIτων δακτύλων με λεπτά ισχυρά ράμματα και την ταφή του κόμπου ενδοτενοντικά, είναι σήμερα καθημερινότητα για τους μικροχειρουργούς χεριού!» εξηγεί ο διαπρεπής Έλληνας μικροχειρουργός και αναλύει:
Έχουμε δυο καμπτήρες τένοντες στα δάκτυλα, τον εν τωβάθει που κλείνει την άπω φάλλαγγα (ονυχοφόρο) και τον επιπολλής που κλείνει όλο το δάκτυλο.
Βλάβες ανοιχτές με αιχμηρά αντικείμενα στη παλάμη, τον καρπό ή τα δάκτυλα, μπορούν να κόψουν τενόντες. Σε διατομή του τένοντα μπορεί να έχουμε σύσπαση του μυός και τό κεντρικό τεμάχιο να αποτραβηχτεί πιό ψηλά, πχ άν κοπεί στα δάκτυλα, να τραβηχτεί ψηλά στη παλάμη, και φυσικά δεν κλείνει η τελική φάλαγγα άν κοπεί ο εν τώ βάθει τένοντας και καθόλου άν κοπούν και οι δυο καμπτήρες. Εάν κοπεί μόνο ο επιπολής είναι δύσκολο να το διαγνώσει ο μή ειδικός, αλλά έχει σχετική δυσκολία στη κάμψη. Η δυσκολότερη και συχνότερη περιοχή διατομής των τενόντων ειναι η ζωνη ΙΙ (Απ την τελευταία χειρομαντική γραμμή της παλάμης μέχρι την δεύτερη φάλαγγα). Μέχρι πριν από 30 χρόνια, δεν ήταν επιτρεπτή η άμεση συρραφή των τενόντων καμπτήρων στα δάκτυλα, επειδή υπήρχε ο κίνδυνος ανάπτυξης τοπικων μετεγχειρητικών συμφύσεων ιδιαίτερα μεταξύ των δυο τενόντων καμπτήρων, που σήμαινε αγκύλωση των δακτύλων, που υποχρέωναναν τελικά το γιατρό να προβεί σε δεύτερη επέμβαση συμφυσιόλυσης των τενόντων (τενοντόλυση).
«Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στον τομέα της μικροχειρουργικής δίνει απίστευτα αποτελέσματα».
Σήμερα, η ατραυματική χειρουργική χεριού αλλά και η μικροχειρουργική, όπως θα δούμε στη χειρουργικη νεύρων (παρακάτω) είναι σε θέση να δώσουν θεραπευτική λύση μέσω «υπερμεγένθυσης μικροσκοπικής ή με λούπες » και χρήση μικροραμμάτων και μικροεργαλείων σε διατομές λεπτών οργάνων ( νεύρα, αγγεία, τένοντες) άνω (ή και κάτω άκρων), μεγιστοποιώντας και βελτιστοποιώντας τα αποτελέσματα.
Την τελευταία δεκαετία οι εξειδικευμένες λεπτές ατραυματικές επεμβάσεις σε συνδυασμό με την άμεση μετεγχειρητική πρώιμη κινητοποίηση με ειδικό πρωτόκολλο με νάρθηκα ακινητοποίησης καρπού με λάστιχα για ενεργητική έκταση/παθητική αυτόματη κάμψη , κάνουν μικρά θαύματα.
ΣΥΡΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΝΕΥΡΩΝ
«Τα περιφερικά νεύρα είναι ζωντανοί σωλήνες με «καλώδια»(νευράξονες ή νευρικές ίνες) που εκτελούν δυο ειδών λειτουργίες :
Πρώτον μεταδίδουν εντολές του εγκεφάλου στους μυς προκειμένου να εκτελέσουν κίνηση και
Δεύτερον φέρνουν πληροφορία από το δέρμα αίσθησης πχ πόνου, πίεσης, ψύχους ή θερμότητας προς τον εγκέφαλο» εξηγεί ο διαπρεπής Έλληνας μικροχειρουργός και προσθέτει.
«Ο βασικός κανόνας για καλή προοπτική αποκατάστασης ενός επανορθωμένου νεύρου είναι ο εξής. Όσο πιο κοντά αποκοπούν τα νεύρα στο περιφεριακό όργανο(πχ ράγες δακτύλων χεριών ) τόσο καλύτερη πρόγνωση έχει για γρήγορη αποκατάσταση. Αντίθετα όσο πιο μακριά κοπεί ένα νεύρο από το τελικό όργανο που νευρώνει, τόσο πιο αργά και πιο δύσκολα θα επανέλθει».
Όπως αναφέρουν οι μικροχειρουργοί η ταχύτητα αυτόματης αναγέννησης ενός νεύρου απ το σημείο που θα συρραφτεί μέχρι το τελικό όργανο που πρεπει να ξαναφτασει ειναι1mm/ την ημέρα.
Μετά τη συρραφή το νεύρο αρχίζει να ξαναμεγαλώνει σε μήκος(όπως η ουρά της σαύρας) βγάζοντας νεαρές νευρικές ίνες(νευράξονες) κατευθυνόμενες πρός το περιφεριακό όργανο στόχο.
Αν όμως οι νέοι νευράξονες που αναγεννιούνται δε φθάσουν εγκαίρως(μέσα σε έξι μήνες = 18 εκατοστά) στο όργανο στόχο τότε οι εντολοδόχοι πλάκες νεκρώνονται, οι μύες ατροφούν και αχρηστεύονται οριστικά.
«Για το λόγο αυτό στις περιπτώσεις που η συρραφή του νεύρου πραγματοποιείται σε απόσταση μεγαλύτερη των 18 εκατοστών από το περιφεριακό όργανο, τότε γίνεται υποστηρικτική διέγερση μυών και νεύρων με ηλεκτροθεραπεία για να μη νεκρώνουν, πριν φτάσει το αναγεννημένο νεύρο» καταλήγει ο κ Ιγνατιάδης.
Υπάρχουν συσκευές φυσικοθεραπευτηρίου και ατομικές συσκευές με φορτιζόμενη μπαταρία. Οι εξελιγμένες σύγχρονες συσκευές διαθέτουν περισσότερα προγράμματα, τα οποία παρεμβαίνουν στη διαδικασία της ανάνηψης του νεύρου, εγγεγραμμένα σε ειδικές κάρτες που αλλάζουν ανάλογα με το στάδιο της θεραπείας του νεύρου, υπάρχουν προγράμματα για νευρική αναγέννηση, μυική ατροφία, απονεύρωση, πόνο κλπ .
Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ το 30% των ατυχημάτων αφορά ένα βαρύ συντριπτικό ή θλαστικό τραύμα χεριού και δακτύλων, το 1/3 εξ αυτών εμπεριέχει βλάβη νεύρου και οι τραυματίες είναι κατά μέσον όρο 24 χρόνων. Επίσης το 3-7 % των τροχαίων ατυχημάτων περιλαμβάνει διατομή περιφερικού νεύρου και οι τραυματίες κατά μέσον όρο είναι 35 χρόνων.
Είστε άνω των 60 χρόνων και εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στην ανάγνωση και την παρακολούθηση τηλεόρασης;
Ο καταρράκτης σας «χτυπά την πόρτα της όρασης» και ήρθε η ώρα για επίσκεψη στον οφθαλμίατρο σας, καθώς πλέον η παλιά αντίληψη ότι ο καταρράκτης πρέπει να ωριμάσει είναι ξεπερασμένη .
«Δεδομένου ότι χρησιμοποιείται πλέον η χρήση τεχνολογίας με υπερήχους ή και laser, όπως ανακοινώθηκε στο 51ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, η χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη πρέπει να γίνεται πρωιμότερα ώστε να έχουμε μετεγχειρητικά το τέλειο αποτέλεσμα» αναφέρει οδιαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλειος Κοζομπόλης.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα πρώιμα συμπτώματα καταρράκτη περιλαμβάνουν:
θολή όραση,
μερικές φορές ακτίνες γύρω από μια φωτεινή πηγή
προοδευτική δυσκολία στην ανάγνωση και την παρακολούθηση τηλεόρασης
« Η ταχύτητα εξέλιξης του καταρράκτη ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Σε ορισμένες μορφές του καταρράκτη (πυρηνικός) αλλάζει η διαθλαστική ισχύς του οφθαλμού με αύξηση της μυωπίας με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να έχουν μειωμένη όραση για μακριά, αλλά να μην χρειάζονται γυαλιά για κοντά αφού εξουδετερώνεται μερικώς ή ολικώς η πρεσβυωπία τους» εξηγεί ο κ Κοζομπόλης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της ανάπτυξης και της εξέλιξης του καταρράκτη, εκτός ίσως από την αποφυγή του καπνίσματος που σίγουρα είναι επιβαρυντικός παράγων.
Μέχρι σήμερα ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του καταρράκτη είναι η χειρουργική αφαίρεση του φυσικού φακού και η αντικατάσταση του με τεχνητό ενδοφακό νέας τεχνολογίας, παρ’ όλο που γίνονται προσπάθειες να βρεθούν φάρμακα που αναστέλλουν την δημιουργία και την εξέλιξη του καταρράκτη.
Οι περισσότεροι καταρράκτες αναπτύσσονται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 - 65 ετών, αλλά εμφανίζονται περιστασιακά και σε βρέφη και σε μικρά παιδιά ή μετά από τραυματισμό. Συνήθως ο κλασσικός καταρράκτης αναπτύσσεται και στα δύο μάτια, αλλά το ένα μάτι μπορεί να έχει κάπως χειρότερη όραση από το άλλο αφού η θόλωση είναι συνήθως μη συμμετρική.
ΧΡΟΝΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Σύμφωνα με τον κ Κοζομπόλη τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να θέτει ο ασθενής με διαγνωσμένο καταρράκτη προκειμένου να πάρει την απόφαση να χειρουργηθεί είναι:
Μπορώ να εκτελέσω τη δουλειά μου και να οδηγήσω με ασφάλεια;
Έχω προβλήματα κατά την ανάγνωση ή την παρακολούθηση τηλεόρασης;
Εμποδίζουν τα προβλήματα όρασης το επίπεδο ανεξαρτησίας μου;
Όταν η όραση σας έχει μειωθεί στο σημείο όπου δεν μπορείτε πλέον να διεκπεραιώνετε καθημερινά εύκολα και με ασφάλεια τις εργασίες σας, είναι καιρός να εξετάσετε τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.
Η αφαίρεση του καταρράκτη είναι ίσως η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση στον κόσμο. Η διαδικασία πραγματοποιείται χωρίς την ανάγκη νοσηλείας του ασθενούς στο νοσοκομείο και διαρκεί περί τα 15 με 20 λεπτά. Οι ασθενείς είναι ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και χρειάζονται μόνο τοπική αναισθησία.
Υπάρχει η δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης και στους δύο οφθαλμούς την ίδια μέρα. Απλά ο χειρουργός θα πρέπει να πραγματοποιήσει κάθε επέμβαση σε κάθε οφθαλμό ως να είναι μια ξεχωριστή περίπτωση από άποψη ασηψίας και χειρουργικής πρακτικής.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ –ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι μία από τις ασφαλέστερες και επιτυχέστερες χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στην σύγχρονη ιατρική, θεωρώντας ότι είναι δεδομένη η εμπειρία του χειρουργού.
«Οι επιπλοκές είναι γενικώς σπάνιες αλλά επειδή κανείς δεν ξέρει πότε θα εμφανιστούν μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, απαιτείται καλή μετεγχειρητική παρακολούθηση» τονίζει ο κ Κοζομπόλης και καταλήγει .
«Τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, αλλά μπορεί να προκύψει σημαντική απώλεια όρασης σε περίπτωση ολιγωρίας στην μετεγχειρητική παρακολούθηση. Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανισθούν είναι:
Φλεγμονή ή μόλυνση του οφθαλμού
Αιμορραγία
Οίδημα του κερατοειδούς
Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς
Αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση
Εξάρθρωση του εμφυτευμένου ενδοφακού
Ο κίνδυνος αυτών των επιπλοκών είναι μεγαλύτερος για άτομα που έχουν άλλες συνυπάρχουσες οφθαλμικές παθήσεις ή σοβαρά γενικά ιατρικά προβλήματα με λήψη φαρμάκων».
ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
Αυτό συμβαίνει όταν η κάψα του φακού, η μεμβράνη δηλαδή που δεν αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και υποστηρίζει τον ενδοφακό, γίνεται θολή και μειώνει πάλι την όρασή σας.
Ο δευτεροπαθής καταρράκτης μπορεί να αναπτυχθεί μήνες ή χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.
Περίπου το 50% των ασθενών με χειρουργική επέμβαση καταρράκτη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.
Η θεραπεία για τον δευτερογενή καταρράκτη είναι αρκετά απλή. Συνίσταται στην καψουλοτομή με YAG laser, κατά την οποία μια δέσμη λέιζερ κάνει ένα μικρό άνοιγμα στη θολή κάψουλα και η όραση επανέρχεται στην προτεραία κατάσταση. Είναι μια ανώδυνη διαδικασία σε εξωτερική βάση που συνήθως διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά.
«Αληθινό μαστό- RealBreast» με αυτολόγο μόσχευμα-κρημνό-(ιστός -δέρμα και λίπος μαζί με τα αγγεία του) αποκτά πλέον η πλειοψηφία των γυναικών που κάνει αποκατάσταση στήθους μετά από μαστεκτομή, χάρις στην εξέλιξη της μικροχειρουργικής!
«Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς ο νέος μαστός που δημιουργείται από ιστό της γυναίκας δείχνει σαν φυσικός μαστός, συμπεριφέρεται σαν μαστός, ενώ η γυναίκα τον αισθάνεται σαν μαστό» αναφέρει ο διαπρεπής πλαστικός χειρουργός Ανδρέας Γραββάνης, Διευθυντής της Πλαστικής Χειρουργικής του Θεραπευτηρίου Μετροπόλιταν.
O Δρ Γραββάνης, έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό μικροχειρουργικών αποκαταστάσεων μαστού στην Ελλάδα και έχοντας συμβάλλει στην διεθνή βιβλιογραφία όσον αναφορά τον κοιλιακό κρημνό DIEP, ήταν εκπαιδευτής στο Διεθνές Σεμινάριο International Oldenburg – Groningen Perforator Flap Course που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Groningen της Ολλανδίας 19-21 Απριλίου 2018.
Σύμφωνα με τον διαπρεπή Έλληνα επιστήμονα οι κρημνοί των διατιτραινουσών αρτηριών (perforator flaps) έφεραν επανάσταση στην αποκατάσταση ιστικών ελλειμμάτων διότι εξασφαλίζουν ελάχιστη νοσηρότητα από την δότρια περιοχή καθώς αποτελούνται μόνο από δέρμα και λίπος, διατηρώντας την ανατομία και νεύρωση των υποκείμενων μυών.
Ο κρημνός DIEP (Deep Inferior Epigastric perforator, διατιτραίνων κοιλιακός κρημνός) είναι μέθοδος εκλογής για εξιδεικευμένους Πλαστικούς Χειρουργούς - Μικροχειρουργούς για φυσικό αποτέλεσμα αποκατάστασης μαστού ακολουθώντας το αξίωμα «likewithlike”, δηλαδή αποκατάσταση με παρόμοιο ιστό.
Ο κ Γραββάνης στο διεθνές σεμινάριο εκπαίδευσε νέους γιατρούς στο perforator flaps νεώτερης γενιάς όπως είναι ο κρημνός PAP (Profunda Artery Perforator, διατιτραίνων μηριαίος κρημνός) για την αποκατάσταση μαστού μετά μαστεκτομή.
Ο κρημνός PAP αποτελείται μόνο από δέρμα και λίπος, λαμβάνεται από την έσω/οπίσθια επιφάνεια των μηρών και αντιστοιχεί στο δέρμα που αφαιρείται στο αισθητική ανόρθωση μηρών.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΚΡΗΜΝΟ
Η κλινική Πλαστικής Χειρουργικής- Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής του Θεραπευτηρίου Μετροπόλιταν εφαρμόζει όλες τις σύγχρονες προεγχειρητικές διαγνωστικές μεθόδους (Αξονική αγγειογραφία, υπερηχοτομογραφία, τρισδιάστατο σχεδιασμό του ανακατασκευασμένου μαστού) και περιεγχειρητικές τεχνικές καθιστώντας την μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού μέθοδο ρουτίνας στο Θεραπευτήριο. Οι κρημνοί των διατιτραινουσών αρτηριών εξασφαλίζουν την αποκατάσταση ενός “ζωντανού μαστού” που δείχνει μαστός, συμπεριφέρεται σαν μαστός και η γυναίκα το αισθάνεται σαν μαστό.
Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης μαστού με κρημνό διαρκεί 6 με 8 ώρες, ηνοσηλεία 3-4 ημέρες και η πλήρη αποκατάστασης 4-6 εβδομάδες.
«Εμείς πριν αποφασίσουμε για την αποκατάσταση υποβάλλουμε την γυναίκα σε όλες τις σύγχρονες προεγχειρητικές απεικονιστικές εξετάσεις για να έχουμε το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα» αναφέρει ο Δρ Γραββάνης.
Η αποκατάσταση της θηλής γίνεται συνήθως σε δεύτερο χρόνο με τοπική αναισθησία, χρησιμοποιώντας τοπικό κρημνό (C-V flap) από τον ανακατασκευασμένο μαστό, ενώ η θηλή αποκαθίσταται με τατουάζ δίνοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το σύμβολο ομορφιάς και θηλυκότητας της γυναίκας βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο του καρκίνου. Δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων ο καρκίνος του στήθους πλήττει εκατομμύρια γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο εκατοντάδες χιλιάδες μαστεκτομές.
Σήμερα, μετά από τέσσερις δεκαετίες εμπειρίας στην αποκατάσταση του μαστού, ο πλαστικός χειρουργός έχει στην διάθεσή του ποικίλες τεχνικές και μεθόδους.
Όμως, με βάση τα τελικά αποτελέσματα, η μικροχειρουργική διασφαλίζει ένα φυσικό αποτέλεσμα αποκατάστασης, με διάρκεια στον χρόνο και μηδαμινή νοσηρότητα.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω της ενημέρωσης κυρίως μέσω Ιντερνέτ, οι περισσότερες γυναίκεςσε Αμερική και Ευρώπη επιλέγουν την αποκατάσταση του στήθους τους με κρημνό.
Μετά την αποκατάσταση με μικροχειρουργική και κρημνό DIEP ο νέος μαστός έχει:
Φυσικό σχήμα
Η γυναίκα αισθάνεται το μόσχευμα σαν φυσικό μαστό
Το μόσχευμα δείχνει και συμπεριφέρεται σαν μαστός
Δεν απαιτείται εμφύτευμα μαστού( σιλικόνης η άλλου είδους)
Η αποκατάσταση έχει διάρκεια στο χρόνο
των γυναικών που κάνει αποκατάσταση στήθους μετά από μαστεκτομή, χάρις στην εξέλιξη της μικροχειρουργικής!
«Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς ο νέος μαστός που δημιουργείται από ιστό της γυναίκας δείχνει σαν φυσικός μαστός, συμπεριφέρεται σαν μαστός, ενώ η γυναίκα τον αισθάνεται σαν μαστό» αναφέρει ο διαπρεπής πλαστικός χειρουργός Ανδρέας Γραββάνης, Διευθυντής της Πλαστικής Χειρουργικής του Θεραπευτηρίου Μετροπόλιταν.
O Δρ Γραββάνης, έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό μικροχειρουργικών αποκαταστάσεων μαστού στην Ελλάδα και έχοντας συμβάλλει στην διεθνή βιβλιογραφία όσον αναφορά τον κοιλιακό κρημνό DIEP, ήταν εκπαιδευτής στο Διεθνές Σεμινάριο International Oldenburg – Groningen Perforator Flap Course που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Groningen της Ολλανδίας 19-21 Απριλίου 2018.
Σύμφωνα με τον διαπρεπή Έλληνα επιστήμονα οι κρημνοί των διατιτραινουσών αρτηριών (perforator flaps) έφεραν επανάσταση στην αποκατάσταση ιστικών ελλειμμάτων διότι εξασφαλίζουν ελάχιστη νοσηρότητα από την δότρια περιοχή καθώς αποτελούνται μόνο από δέρμα και λίπος, διατηρώντας την ανατομία και νεύρωση των υποκείμενων μυών.
Ο κρημνός DIEP (Deep Inferior Epigastric perforator, διατιτραίνων κοιλιακός κρημνός) είναι μέθοδος εκλογής για εξιδεικευμένους Πλαστικούς Χειρουργούς - Μικροχειρουργούς για φυσικό αποτέλεσμα αποκατάστασης μαστού ακολουθώντας το αξίωμα «likewithlike”, δηλαδή αποκατάσταση με παρόμοιο ιστό.
Ο κ Γραββάνης στο διεθνές σεμινάριο εκπαίδευσε νέους γιατρούς στο perforator flaps νεώτερης γενιάς όπως είναι ο κρημνός PAP (Profunda Artery Perforator, διατιτραίνων μηριαίος κρημνός) για την αποκατάσταση μαστού μετά μαστεκτομή.
Ο κρημνός PAP αποτελείται μόνο από δέρμα και λίπος, λαμβάνεται από την έσω/οπίσθια επιφάνεια των μηρών και αντιστοιχεί στο δέρμα που αφαιρείται στο αισθητική ανόρθωση μηρών.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΚΡΗΜΝΟ
Η κλινική Πλαστικής Χειρουργικής- Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής του Θεραπευτηρίου Μετροπόλιταν εφαρμόζει όλες τις σύγχρονες προεγχειρητικές διαγνωστικές μεθόδους (Αξονική αγγειογραφία, υπερηχοτομογραφία, τρισδιάστατο σχεδιασμό του ανακατασκευασμένου μαστού) και περιεγχειρητικές τεχνικές καθιστώντας την μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού μέθοδο ρουτίνας στο Θεραπευτήριο. Οι κρημνοί των διατιτραινουσών αρτηριών εξασφαλίζουν την αποκατάσταση ενός “ζωντανού μαστού” που δείχνει μαστός, συμπεριφέρεται σαν μαστός και η γυναίκα το αισθάνεται σαν μαστό.
Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης μαστού με κρημνό διαρκεί 6 με 8 ώρες, ηνοσηλεία 3-4 ημέρες και η πλήρη αποκατάστασης 4-6 εβδομάδες.
«Εμείς πριν αποφασίσουμε για την αποκατάσταση υποβάλλουμε την γυναίκα σε όλες τις σύγχρονες προεγχειρητικές απεικονιστικές εξετάσεις για να έχουμε το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα» αναφέρει ο Δρ Γραββάνης.
Η αποκατάσταση της θηλής γίνεται συνήθως σε δεύτερο χρόνο με τοπική αναισθησία, χρησιμοποιώντας τοπικό κρημνό (C-V flap) από τον ανακατασκευασμένο μαστό, ενώ η θηλή αποκαθίσταται με τατουάζ δίνοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το σύμβολο ομορφιάς και θηλυκότητας της γυναίκας βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο του καρκίνου. Δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων ο καρκίνος του στήθους πλήττει εκατομμύρια γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο εκατοντάδες χιλιάδες μαστεκτομές.
Σήμερα, μετά από τέσσερις δεκαετίες εμπειρίας στην αποκατάσταση του μαστού, ο πλαστικός χειρουργός έχει στην διάθεσή του ποικίλες τεχνικές και μεθόδους.
Όμως, με βάση τα τελικά αποτελέσματα, η μικροχειρουργική διασφαλίζει ένα φυσικό αποτέλεσμα αποκατάστασης, με διάρκεια στον χρόνο και μηδαμινή νοσηρότητα.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω της ενημέρωσης κυρίως μέσω Ιντερνέτ, οι περισσότερες γυναίκεςσε Αμερική και Ευρώπη επιλέγουν την αποκατάσταση του στήθους τους με κρημνό.
Μετά την αποκατάσταση με μικροχειρουργική και κρημνό DIEP ο νέος μαστός έχει:
Φυσικό σχήμα
Η γυναίκα αισθάνεται το μόσχευμα σαν φυσικό μαστό
Το μόσχευμα δείχνει και συμπεριφέρεται σαν μαστός
Δεν απαιτείται εμφύτευμα μαστού( σιλικόνης η άλλου είδους)
Η αποκατάσταση έχει διάρκεια στο χρόνο
abouthealth
Η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ (www.fainareti.gr) για δεύτερη χρονιά, ενώνει τη φωνή της μαζί με αυτές διακεκριμένων επιστημονικών ενώσεων και φορέων του εξωτερικού στη διεθνή πρωτοβουλία για την ανακήρυξη της πρώτης Τετάρτης κάθε Μαΐου σε Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας της Μητέρας.
Οι περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές (ΠΨΔ), όπως η κατάθλιψη (προγεννητική και επιλόχεια), αγχώδεις διαταραχές, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κλπ., πλήττουν 2 στις 10 γυναίκες στην εγκυμοσύνη μέχρι και ένα έτος μετά τον τοκετό και η μη αντιμετώπιση τους επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις. Αποτελώντας την πιο συχνή «επιπλοκή» της περιγεννητικής περιόδου, οι ΠΨΔ μπορεί να επιφέρουν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανόμενων του κινδύνου για αυτοκτονία, τις μαιευτικές επιπλοκές, την παγίωση και χρονιότητα των ψυχικών διαταραχών, τις δυσκολίες στη σχέση του ζευγαριού, τα αυξημένα διαζύγια. Επιπλέον, τα παιδιά των γυναικών που πάσχουν από κάποια ΠΨΔ, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συναισθηματικά, συμπεριφορικά και γνωστικά προβλήματα, κατά την ανάπτυξή τους.
Σε ποσοστό άνω του 70%, οι γυναίκες που πάσχουν από περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές (ΠΨΔ) παραμένουν χωρίς διάγνωση, επειδή δεν γίνονται αντιληπτά τα συμπτώματά τους και η βαρύτητα αυτών, από τις ίδιες, τους οικείους τους, ακόμα και από τους επαγγελματίες υγείας με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Ως εκ τούτου, δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που παρέχουν επαρκή υποστήριξη και θεραπεία.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνεται στις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με αποβολές, ενδομήτριο ή νεογνικό θάνατο, το ποσοστό των οποίων ανέρχεται στο 20-25% των γεννήσεων. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις γυναίκες που γενούν πρόωρα ή όσες νοσηλεύουν το παιδί τους στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Όλες οι παραπάνω γυναίκες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα πιεστικές καταστάσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιλόχειες ψυχικές διαταραχές και ως εκ τούτου, έχουν αυξημένη ανάγκη για εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ, λειτουργεί, από το 2009, το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας (Επιλόχεια Διαταραχή) στην Ελλάδα, έχοντας ως βασική μέριμνα την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων ήδη από την εγκυμοσύνη, την παρέμβαση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις των περιγεννητικών ψυχικών διαταραχών στο κοινωνικό σύνολο. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη εξειδικευμένων δομών και τις ανάγκες των γυναικών σε όλη την Ελλάδα, από το 2014 η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ ξεκίνησε τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας της Εγκύου και της Νέας Μητέρας (210-9319054).
Με αφορμή την πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιστημονικής κοινότητας για την ανάδειξη της σημασίας της ψυχικής υγείας της μητέρας, η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ συμμετέχει στη Διεθνή Ενημερωτική Εκστρατεία, προσπαθώντας να εγείρει την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για την κρισιμότητα των Περιγεννητικών Ψυχικών Διαταραχών και την αναγκαιότητα της πρόληψης και της θεραπείας.
Ας ανακηρύξουμε την πρώτη Τετάρτη του Μαΐου κάθε χρόνου ως Ημέρα Ψυχικής Υγείας της Μητέρας.
Η ψυχική υγεία της μητέρας μας αφορά όλους!
abouthealth